BLACK ENTREPRENEURSHIP: REST & HEALTH

Het thema is geïnspireerd door tennisspeelster Naomi Osaka die ondanks alle druk toch voor haar mentale gezondheid heeft gekozen. De keuze om voor jezelf te zorgen, vooral als ondernemer, is cruciaal maar helaas wordt dit nog niet altijd geleerd. Binnen de zwarte gemeenschap krijgen we vaak te horen dat we twee keer zo hard moeten werken maar hoe duurzaam is dit nou eigenlijk? De laatste jaren hebben we ons veel bezig gehouden met deze vraag en willen we andere ondernemers inspireren om anders om te gaan met hun gezondheid. Door juist vanuit een gezonde basis te werken op spiritueel, mentaal en lichamelijk gebied. We willen graag een eerlijk gesprek voeren over rust. Binnen het platform “The Nap Ministry” wordt rust niet gepresenteerd als “wellness” maar “resistance” tegen ons huidige kapitalistisch systeem. Moet je als zwarte ondernemer écht twee keer zo hard werken of is dit een outdated mindset? Bestaat er ook een gezonde manier van ondernemen of is het dan niet mogelijk om jezelf te onderhouden? Hoe vind je vervolgens balans? We zijn in gesprek gegaan met Personal trainer en lifecoach Rafaël Rocha (Downtown Fitlab), Rashida Moss (Bysanaah) en sociaal ondernemer Glenn Jr. Weisz (oprichter/directeur van CANIDREAM Foundation).

SPREKERS

Glenn Jr. H.S. Weisz (oprichter/directeur van CANIDREAM Foundation)

Glenn heeft een master afgerond in civiele techniek bij TU Delft. Hij is een sociaal ondernemer en oprichter Canitiem BV, directeur van de Canidream Foundation en Auteur van het boek Studenten Hebben Dorst. Zijn focus ligt op leiderschap ontwikkeling, social impact en kansenongelijkheidbestrijding. Hij is naast sociaal ondernemer, een project management pro, schrijver en public speaker. Meer informatie over Glenn lees je op. https://www.glennhsweisz.com/

Rafaël Rocha (Downtown Fitlab)

Sinds 2008 is Rafaël werkzaam in de fitnessbranche als personal trainer en lifestyle coach. Met inmiddels meer dan 10 jaar ervaring heeft hij menig topatleten geholpen hun volledige potentieel te bereiken. Als bedenker en oprichter van Downtown Fitlab wilde hij een faciliteit opzetten en een methode ontwikkelen die atleten meer te bieden heeft dan alleen fysiek te trainen. “Physical strength will get you to the start, but mental strength will get you through the finish line”. https://www.downtownfitlab.nl/team/rafael-rocha-2

Rashida Mustapha (Bysannah)

Rashida is een onderneemster van Ghanese origine die kaarsen maakt van koolzaadolie en kokosolie. Deze eerlijke en duurzame kaarsen in een kokosnoot worden in Den Haag handgemaakt. Door de geuren combinatie van de kaarsen beleef je de Ghanese warmte en het Nederlandse minimalisme. Met de producten van Rashida geniet je van de rijkdommen en  Self-care producten uit Afrika met een Nederlandse touch.

https://www.bysanaah.nl/

REST = RESISTANCE

Binnen het platform “The Nap Ministry” wordt rest niet gepresenteerd als wellness maar resistance (weerstand) tegen ons huidige kapitalistisch systeem. Kapitalisme zit in ons cultuur verweven en is daarom ook onlosmakend verbonden met hoe we ons leven inrichten of laten inrichten. Volgens The Nap Ministry moeten we onszelf leren om je hier niet meer toe te verhouden maar dat betekent wel dat je te maken zal krijgen met verzet. Je moet begrijpen dat mensen hier niet bewust van zijn. Deze manier van werken en leven is normaal en alles wat dit tegenwerkt is voelbaar in het systeem. Want rust is niet vanzelfsprekend – het is iets waar je voor moet strijden. Dus hoe ga je hiermee om?

“Rashida: Toen ik terug ben gegaan naar mijn ancestors ontdekte ik dat tijd iets is waar ik niet aan mee wilde doen. In de Westerse maatschappij zijn we ook heel veel met tijd bezig maar om de rust voor mezelf te vinden kies ik ervoor om er niet aan mee te doen. Tijd is geen geld. Waarde is geld.”

Vragen waar je over na kan denken zijn:

  • Voel je in je omgeving ook resistance als je rust kiest? Hoe reageer je hierop?
  • Gun je jezelf genoeg rust?

Het begint namelijk allemaal bij je eigen overtuigingen, motivaties en gedachtes. Als jij besluit dat je meer rust verdient als persoon dan moet je eerst bij jezelf nagaan wat je van dit concept “rust” vindt. Je vraagt je af waarom je dit voor jezelf belangrijk vindt en gaat er volgens op handelen met behulp van een structuur. Hierover straks meer.

“Rafaël: ik merk het heel erg bij mezelf”

Bestaat er een gezonde manier van ondernemen?

Naast je eigen gedachten word je vaak ook beïnvloed door je omgeving en community. Als je een migratieachtergrond hebt klinken de volgende woorden vaak heel erg herkenbaar. “Je moet 2x zo hard werken”, “Je (voor)ouders hebben alles opgegeven om jou een betere toekomst te geven” of “Werk hard want alleen dan kan je een goede toekomst hebben”.

Deze uitspraken komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Het is algemeen bekend dat mensen met een migratieachtergrond met andere uitdagingen te maken hebben op de arbeidsmarkt. We hebben te maken met racisme, generational welvaart, negatieve beeldvorming en andere sociaal-economische factoren die ons systematisch achter stellen. Je identiteit is gelaagd en zorgt ook voor verschillende ervaringen. Maar dan vraag ik me af of dit dan betekent dat we twee keer zo hard moeten werken?

“Ik voel dat ik als zwarte man serieuzer wordt genomen als sporter dan bestuurder”.

Dit tast vervolgens je eigenwaarde aan. Ik heb een hele lange tijd dezelfde mindset gedeeld. Bij mij speelde vooral de vraag: “Hoe beweeg je je door het leven als je weet dat je ouders een groot offer hebben gebracht om jou een veilig leven te bieden?”

Deze vraag raakt een gevoelige snaar bij mij. Mijn drive, passie en doorzettingsvermogen zijn allemaal verbonden met deze vraag. Maar ook mijn bewijsdrang, hoge verwachtingen en kritische blik.

Maar op een gegeven moment was ik het zat. Als ik deze waarheid moest aannemen betekende het dat ik voor altijd hard moest werken om vooral anderen te pleasen. Ik besefte me dat ik nooit tevreden zal zijn en stelde mijn gezondheid voorop. Sterker nog ik maakte van mijn gezondheid mijn basis. Dit betekende dat ik vanuit mijn gezondheid alle keuzes ging maken en ik wilde het niet meer alleen doen. Want “The independent (wo)man” is ook vrij eenzaam en niet erg duurzaam.

SUPPORT SYSTEM EN STRUCTUUR

Een structuur voor jezelf creëren is key. Het is belangrijk om een structuur te vormen in je leven omdat we heel lang gewend zijn geraakt aan andere gedragspatronen. Deze kunnen heel hardnekkig zijn en normaal aanvoelen. Je moet een nieuwe normaal voor jezelf creëren door een nieuw structuur in je leven te introduceren en een support system helpt je daarbij enorm.

Support system
Ik werk zelf met een spiritual coach en een fitness coach. Met mijn spiritual coach bespreek ik de grote vragen in mijn leven. Wie ben ik? Wie wil ik worden/zijn? Hoe ga ik dat bereiken? Wat zijn mijn eigen believes? Hoe kan ik dat zodanig beïnvloeden om mijn doelen te bereiken. Zij leerde mij dat ik niet onafhankelijke was. Ze zei: “we are all interdependent”. We zijn op aarde om te leren van iedereen om ons heen om het beste uit onszelf te halen. Dit betekent dat je hulp moet vragen. Je hoeft niet alles alleen te doen.

Mijn fitness coach motiveert en begeleid mij in mijn fitness journey. Eind mei 2019 heb ik aan mezelf beloofd om een gezonder lifestyle te kiezen. Sindsdien ben ik met fitness begonnen om een nieuwe structuur aan te brengen in mijn oude patronen. Amiel aka AJ mijn personal trainer heeft mij sinds dag 1 in dit proces begeleid. Nu zijn we alweer bijna 2,5 jaar verder en is de gym en goede voeding een belangrijk onderdeel van mijn routine geworden. Mijn hele schema circuleert rondom mijn gezondheid nu. Ik werk en leef vanuit deze gezonde basis. Aj leerde mij naast de techniek en kennis over sport of het lichaam ook wat de spirituele /mentale impact van sport op een mens kan hebben. Het geduld, de herhalingen, de kracht van grenzen en beperkingen. Allemaal elementen die je ook in je dagelijkse leven tegenkomt. Een cadeau die ik voor de rest van mijn leven kan meenemen!

Burn-outs, depressie en eenzaamheid

We zijn allemaal bekend met de consequenties van overwerken. Gek genoeg, blijven we toch in dezelfde patronen. Zelfs nu in deze tijd met COVID-19 waarbij we bijna allemaal gedwongen werden om even stil te staan. Maar nu alles een beetje weer begint, zijn we voor mijn gevoel weer terug bij af. Voor en na de lockdown is ons gedrag niet veel veranderd terwijl het wel mogelijk is om dingen extreem anders te doen zoals thuiswerken. Ik ben bij mezelf en anderen nagegaan waarom het zo moeilijk is om rust te kiezen en kwam dezelfde 3 factoren tegen:

1. Durven toe te geven:
Ook hier begint het bij jezelf. Voordat je aan de slag gaat met je gezonde keuzes moet je eerst toegeven dat je ongezond bezig bent. Je komt even in confrontatie met je ego, schuldgevoelens. Misschien moet je ook dealen met verwachtingen of verantwoordelijkheden. Maar ik heb geleerd dat zelfliefde begint bij jezelf vergeven. Daarnaast moet je niet vergeten dat je tegen een heel systeem/cultuur ingaat. Dat is niet niks.

Remember? Rest is resistance.

“In momenten van stilte ben ik niet in rust. In momenten ben ik aan het nadenken over wat al is gebeurt of wat nog moet gebeuren” In mijn vakantie werk ik ook maar ik werk dan zonder druk. Druk hebben vs druk zijn. Wanneer ben je druk en wanneer voel je druk?”

2. Nee zeggen
Wanneer je eerlijk bent tegen jezelf en naar je lichaam begint te luisteren is het belangrijk om dit te communiceren en uiten naar anderen. Nogmaals je dealt hier met een cultuur dus dat betekent vaak dat mensen je niet zullen begrijpen en dat hoeft ook niet. Je gezondheid is al reden genoeg om vroeg aan de bel te trekken voor het te laat is.

3. Grenzen aangeven
Vervolgens moet je bij jezelf ook kunnen nagaan waar je grenzen liggen. Wanneer wordt iets te veel? Wanneer is het nog gezond? Als je niet weet waar je grenzen beginnen of eindigen dan zullen anderen er vaak overheen stappen. Ik heb ooit van een collega gehoord dat een burnout je eigen schuld is omdat je werkgever niet weet wat je grenzen zijn. Ik moet eerlijk zijn dat ik het niet volledig met haar eens was omdat iedereen in dit systeem verantwoordelijk is maar ze had zeker een punt omdat het vanuit jezelf veranderd. Zij had namelijk zelf ook een burnout gehad.

Rashida: “mensen die zelf geen grenzen hebben gaan heel makkelijke over andermans grenzen”

Ik kreeg ooit een kritische vraag van een andere collega toen ik pleitte voor een gezondere werksituatie als zzp’er. Hij vond het allemaal wel een goed verhaal maar vroeg zich oprecht af of het mogelijk was om jezelf nog steeds te onderhouden? Vooral als zzp’er. Want je moet ook gewoon je huur betalen. Een hele terechte vraag omdat we sommige dingen niet helemaal kunnen vermijden zoals hoge huurprijzen en andere vaste lasten. Daarom is het nu ook belangrijk om over een ongemakkelijk onderwerp te praten: Geld.

MONEY MINDSET

We kunnen er niet omheen. Geld is belangrijk om je beoogde leven te kunnen leiden. Financiële wellness is daarom net zo belangrijk als sport etc……  omdat het je bewegingsvrijheid geeft om je meest creatieve zelf te zijn. We worden beperkt door onze geldzorgen. Onze creatieve energie wordt beperkt. Dezelfde energie die je nodig hebt om passievol en volwaardig te kunnen leven. Dus je moet ook hier eerst je money mindset veranderen.

Wat is mijn relatie met geld?

“De manier waarop we in de maatschappij geconditioneerd zijn om te denken over geld is…”

Ook hier moet je je eigen overtuigingen checken. Geld heeft over de jaren heen een hele negatieve connotatie gekregen. Het wordt vaak geassocieerd met uitbuiting, schaarste en hebzucht. Maar we vergeten vaak dat geld niet de boosdoener is maar de mindset achter de mensen die het geld gebruiken. Want alles om je heen is met geld mogelijk gemaakt. Om je zelfwaarde te verbeteren moet je eerst werken aan je eigen overtuigingen dat je het daadwerkelijk hebt verdiend. Met deze confidence stap je ook naar je opdrachtgevers of werkgevers om een hoger salaris te kunnen vragen.

Rashida: “geld is energie”

FAMILIE/WERK/RELATIES- HOE VIND JE BALANS?

Glenn: Ik gebruik een tool daarvoor “The Wheel of life”

Ik denk dat balans vinden een kwestie is van prioriteiten stellen en kunnen accepteren dat het niet altijd goed gaat. We zijn constant op zoek naar balans en het leven gooit ons regelmatig uit balans.

Imagine life as a game in which you are juggling five balls in the air. You name them – work, family, health, friends and spirit – and you’re keeping all of these in the air. You will soon understand that work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back. But the other four balls – family, health, friends and spirit – are made of glass. If you drop one of these, they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged, or even shattered. They will never be the same.

– Brian Dyson, then CEO of Coca-Cola Enterprises

COMMUNICATIE

Intergenerationele lessen: “We staan op schouders van reuzen”

Ik wil deze toolbox eindigen met het volgende:

Onze voorouders hadden niet de luxe om deze keuze te kunnen maken. We hebben de luxe om onszelf te ontwikkelen in plaats van te overleven. Daarom wil ik hen ook bedanken voor het mogelijk maken. We leven hun dromen en daarom is het ook ons ons recht om te rusten.

Ik wil de sprekers: Glenn Jr. Weisz, Rashida Mustapha, Rafaël Rocha bedanken. Het team van BAM Den Haag en de fotograaf Jasir Jonis. Dit event werd mede-mogelijk gemaakt door Het KoorenHuis.

Laatste tips van onze sprekers:

-Geniet van alles wat je op dit moment doet
-Wees leergierig en intrinsiek gemotiveerd
–Drink your water, read your books and remain a student. Learn how to take a loss and bounce back. Learn how to bounce back. Mensen kunnen veel van ons afpakken behalve oerkracht. Als je daar bewust van bent en cultiveert vanuit je oerkracht dan ben je unstoppable.
– We need to build networks. Elke ondernemer heeft baat bij een coach.  Tegelijkertijd kan je ook een mentor of coach zijn voor de volgende generatie. Let’s make each other grow.

 

Inspiratiebronnen
Naomi Osaka
#Idon’tdreamoflabor
@thenapministry

Boeken:

  • The 7 habits of highly effective people
  • Rich dad poor dad “ onderzoeken over de relaties die je had met geld.
  • Mastermind group blueprint
  • The science of getting rich
  • Studenten hebben dorst

Podcast
Soundcloud: https://soundcloud.com/sekai-makoni-373776598/episode-9-black-women-rest